GLOBÁLIS MINIMUMADÓ

14 690 Ft

Szerzők: Dr. Borók Tímea,  Botka Erika, Dr. Czoboly Gergely, Nobilis Benedek

Lektor: Dr. Herich György

Könyvünkkel és a hozzá kapcsolódó globális minimumadó-szakértő képzéssel az új adónem adta szakmai fejlődést kívánjuk segíteni.

A könyv bevezeti az olvasót az új, minden eddiginél komplexebb és globálisabb adónem rejtelmeibe, miközben felhívjuk a figyelmet, hogy az adónem bevezetéséhez kapcsolódóan és a továbbfejlesztése során további változtatások, finomítások várhatóak.

Leírás

Az adótanácsadó szakmában új kihívást, új lehetőséget a változások jelentenek. A globális minimumadó újszerűsége, komplexitása és globális jellege is ezen lehetőségeket nyitja meg hosszú távra a szakma képviselői előtt. Könyvünkkel és a hozzá kapcsolódó globális minimumadó-szakértő képzéssel az új adónem adta szakmai fejlődést kívánjuk segíteni.

A kiadó és a szerzők célja, hogy bevezesse az olvasót az új, minden eddiginél komplexebb és globálisabb adónem rejtelmeibe. Mindeközben felhívja a figyelmet, hogy az adónem bevezetéséhez kapcsolódóan és a továbbfejlesztése során további változtatások, finomítások várhatóak.

A fejezetek tartalma

A globális nemzetközi adózási környezet fejlődési irányának a bevezetőben történő bemutatását követően az első fejezetben a globális minimumadót szakmapolitikai szempontból veszi górcső alá a szerző. Ennek során vizsgáljuk pro és kontra a fő érveket különösen kihangsúlyozva a szabályozásban a magyar érdekeket és ezek érvényesítésének eredményeit. Az új adónem várható hatásának bemutatása során a kiadvány már a lehetséges alkalmazkodási irányokra is felhívja az érintett vállalkozásokban tevékenykedő szakemberek figyelmet.

A következő két fejezet az irányelv hazai átültetését veszi vizsgálat alá egyrészt a hazai adótörvények, másrészt a számviteli szabályozás szempontjából.

A második fejezet sorra veszi, bemutatja és elemzi a magyar adórendszerben eddig nem ismert és nem definiált elemeket. Úgy mint a kiegészítő adót, IIR-t, jövedelem hozzászámítást az UTPR-t, elismert nyereséget és veszteséget, az áteresztő szervezetet, halasztottadó-kiigazítást, a vállalati szerkezetátalakításra és holding-struktúrákra vonatkozó különös szabályokat, valamint az eljárási kérdéseket.

A harmadik fejezet az adónem egyik kulcskérdésével, a színes számviteli háttér alkalmazásával, illetve a magyar alkalmazkodással foglalkozik. Különösen a halasztott és kiegészítő adóra koncentrálva. A halasztott adó alkalmazását szemléletes példákon keresztül tesszük érthetővé és alkalmazhatóvá.

A negyedik fejezet a magyar leányvállalatok aspektusából vizsgálja a gyakorlati alkalmazás, alkalmazkodás alternatíváit. Ebben a fejezetben a magyar adaptáció és a nemzetközi szabályozás együttes ismeretére alapozva már konkrét példákon keresztül vezeti el az olvasót az egyes területek rejtett bombáinak felismeréséhez. Persze a hatástalanítás adótervezési módszereit sem rejti véka alá a gyakorlati alkalmazásban is tapasztalatokkal rendelkező szerző.

A szerzőkről

A kiadvány hitelességét az adott területen kiemelkedő szakmai tudással rendelkező szerzők garantálják. A  szerzők egyrészt a nemzetközi tárgyalásokon és a hazai adaptációban résztvevő szakemberek, másrészt a nemzetközi adózás, adótervezés területén kiemelkedő elméleti felkészültségük mellett gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek. Mindezt a kiadványban szereplő példákon keresztül hasznosíthatja az olvasó. A szerzők az egyes témakörök különböző szempontú bemutatásával lehetőséget biztosítanak egy adott konkrét gyakorlati feladat célszerű sokoldalú megközelítésére.

További információk

Kiadás éve

2024. február

Kiadó

PENTA UNIÓ Zrt.

Szerzők

Botka Erika, Dr. Borók Tímea, Dr. Czoboly Gergely, Nobilis Benedek

Oldalszám

116

Érdekelhetnek még…

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési tájékoztató.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM