A társasági adó kedvezményei és a de minimis támogatások

5 900 Ft

Szerző: Sándorné Új Éva

A könyv a társasági adó alanyokkal foglalkozó szakemberek (könyvelők, adótanácsadók, adószakértők) munkájához kíván segítséget nyújtani, azonban az adóoptimalizálásra törekvő vállalkozók is sok információt szerezhetnek a kiadványból.

Témakörök:

 • A kedvezmények összefüggésrendszere
 • A de minimis támogatások a TAO rendszerében
 • A domináns adózás előtti eredményt csökkentő tételek
 • A fejlesztési adókedvezmény
 • Látvány-csapatsportok és a film
 • Gyártás támogatásának adókedvezménye
 • Kis- és középvállalkozások adókedvezménye
 • Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye
 • Az élőzenei szolgáltatás adókedvezménye
 • Az adókedvezmények elszámolása a CSOPTA alatt
 • A kisvállalati adóra való áttérés során alkalmazandó szabályok
 • Adófelajánlás

Leírás

Sándorné Új Éva kiadványában a társasági adó kedvezményeit és a de minimis támogatásokat gyakorlati példákkal, esettanulmányokkal mutatja be, a típushibákra is kitérve.

A kiadvány az Európai Uniós és a magyar jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva, gyakorlatorientáltan mutatja be azokat az adózás előtti eredményt csökkentő tételeket és adókedvezményeket, amelyek adóspórolási lehetőséget biztosítanak, viszont az Európai Uniós előírások alapján de minimis (csekély összegű) támogatásnak is minősülnek.

A társasági adó kedvezményei és a de minimis támogatások című könyvben kiemelésre kerülnek azok az összekapcsolódó szabályok is, amelyek ismeretének függvényében egy gazdasági eseménnyel kapcsolatosan több jogcímen vehetőek igénybe kedvezmények (pl. kkv által, szabad vállalkozási zónában, fejlesztési tartalék felhasználásával, vegyes forrásból megvalósított beruházás egyösszegű értékcsökkenésének, adózás előtti eredmény csökkentésének és kamatkedvezmény igénybevételének lehetősége). Ez a kedvezményhalmozódás természetesen érinti a de minimis támogatásokat is, amelyek esetében a támogatástartalom meghatározása nem egyszerű.

Mind a kedvezmények, mind a de minimis támogatások fogalomértelmezései, valamint a szabályok alkalmazása nagyon sok elszámolási kérdést és problémát vet fel. A bevallások benyújtása során igen sok a tévesztés. Kiadványunkkal segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy az adóelszámolásokkal kapcsolatos tévesztések, hibás elszámolások elkerülhetőek legyenek.

 

Lektori ajánló:

“A társasági adó szabályaival könyvelőként, könyvvizsgálóként, adótanácsadóként és adószakértőként egyaránt foglalkozunk, sőt ennek a jogszabálynak a főbb logikáját, a kedvezmények lehetőségét ügyfeleinkkel is át kell beszélnünk, a jogszerű lehetőségek kihasználása érdekében a szükséges dokumentációkat el kell készíttetni, a kedvezmények feltételrendszerét ellenőriznünk szükséges.

A Kedves Olvasó számára ez a könyv segítséget nyújt abban, hogy a társasági adótörvény logikáját, mint rendszer megismerje, a leggyakoribb adóalap-kedvezmények és adókedvezmények feltételrendszerét áttekintse. Az Olvasó információt kap az együttesen igénybe vehető kedvezményekről, a kapcsolt vállalkozások között megosztható kedvezményekről, mindemellett a könyv kitér a csoportos társasági adóalanyok által igénybe vehető kedvezményekre és azok korlátaira. A megértést jól áttekinthető példák segítik.

A társasági adóbevallás elkészítésekor mindig neuralgikus pont a de minimis támogatások számbavétele, szerepeltetése a bevallásban. A könyv az egyes de minimis szabályokra és azok változásaira is kitér, az átmeneti szabályrendszert – Válságközleményt – is beleértve.

A könyv stílusa rendkívül gördülékeny, így a szakma iránt érdeklődő Olvasóknak egy igazi felüdülést, szakmai unikumot fog jelenteni a könyv olvasása. A jól strukturált tartalomjegyzéknek köszönhetően kézikönyvként is kitűnő segítséget jelent.”

További információk

Kiadás éve

2023. szeptember

Kiadó

PENTA UNIÓ Zrt.

Szerzők

Sándorné Új Éva

Oldalszám

100

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési tájékoztató.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM