Pénzügyi számvitel feladatok (2023)

8 990 Ft

Szerzők: Dr. Róth József, Prof. Dr. Lukács János, Dr. Veit József, Dr. Adorján Csaba

Elsősorban a BSc (BA) felsőfokú képzések résztvevőinek ajánlott

Készleten!

 

Cikkszám: 9789639878730 Kategóriák: , , Címkék: ,

Leírás

Negyedik, átdolgozott kiadás, a BSc(BA) Felsőfokú képzés oktatási anyaga

A „Pénzügyi számvitel” és a Pénzügyi számviteli feladatok” című könyvek legutóbbi kiadásai 2017-ben jelentek meg. Számvitel témájú könyvben – különösen a változásokra tekintettel – az eltelt öt év már majdnem hosszú időnek számítana, ha a számviteli törvényben érdemi változásokra is sor került volna. Jellemzően azonban csak kisebb pontosításokra, valamint a gyakorlatban felmerülő napi problémák megoldása miatt módosult évről-évre a törvény. Voltak persze nagyobb lélegzetvételű témák is, amelyek újként kerültek be a törvénybe, de ezek kizárólag a közérdeklődésre számot tartó vállalkozásokat érintik, és nem mindig kapcsolódnak a pénzügyi számvitel szorosan vett témáihoz.

A könyvek átdolgozása során arra vállalkoztak a szerzők, hogy a lényegi módosításokat beépítsék és lehetőség szerint magyarázatokkal illessék. 

A módosításokkal érintett területek – a teljesség igénye nélkül – a következők:

•             Egyes eszközök értékesítésénél az eddigi bruttó helyett a nettó elszámolás került előtérbe, pl.: immateriális javak, tárgyi eszközök, eredeti követelések értékesítése.

•             A támogatások elszámolásával kapcsolatos szabályok évről-évre változtak, alapvetően a bevételek elszámolása tekintetében (működési és fejlesztési támogatások is).

•             Bekerült a számviteli elszámolásokba egy speciális teljesítés elszámolási módszer, amelyet a szerződés elszámolási egysége fogalom bevezetésével oldottak meg. A teljesítés nem a Ptk. és nem az Áfa tv. szerinti logika mentén történik, hanem a teljesítési fok alapján. Ez megváltoztatta a készletek mérlegbeni bemutatásának szabályait, valamint a nettó árbevétel elszámolhatóságának kérdéseit is.

•             Az előzőek miatt bővült az időbeli elhatárolások tárháza is, mind az aktív, mint pedig a passzív időbeli elhatárolások között.

•             A Ptk. és Ctv. (Cégtörvény) módosításai előidézték a saját tőkével kapcsolatos elszámolások megváltozását is. A módosítások következtében érintett volt a Jegyzett tőke, a Tőketartalék, az Eredménytartalék és a Lekötött tartalék is.

•             A Cash flow-kimutatás strukturálisan és tartalmában is változott, alapvetően azonban ezek a változások inkább csak a gyakorlati szakemberek felé az értelmezések pontosítását szolgálták.

•             Speciális téma az opciós díj, amelyet a származékos beszerzések esetében valójában már nem lehet aktiválni, hanem a megszerzett eszközöket át kell értékelni valós értékre akkor is, ha valaki nem választotta a valós értékelést. Ezek mérlegre, eredményre gyakorolt hatásait is tisztázzuk kiadványunkban

További információk

Kiadás éve

2023

Kiadó

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft.

Szerzők

Dr. Adorján Csaba, Dr. Róth József, Dr. Veit József, Prof.Dr. Lukács János

Nyilvantartási kód

K8730/23

Oldalszám

294

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési tájékoztató.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM