Számviteli esettanulmányok 2024

12 500 Ft

Számviteli esettanulmányok – Összefoglaló rendszerezés, példák és feladatok

Szerzők: Dr. Róth József, Dr. Adorján Csaba, Prof. Dr. Lukács János, Dr. Veit József

A könyvet a számvitelben már jártas, haladó szintű szakmai – (mérlegképes könyvelő, okleveles könyvvizsgáló) és felsőfokú képzések résztvevőinek, gyakorló számviteli szakembereknek ajánlják a szerzők. Fő céljuk a számviteli törvény előírásainak rendszerezése volt, mellyel hatékonyan segítik a számviteli képzésekben résztvevők felkészülését számviteli vizsgájukra. 

A könyv fő témakörei:

 1. A számviteli törvény áttekintése
 2. Mérleg 
 3. Eredménykimutatás
 4. Ellenőrzések számvitele
 5. Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló
 6. Összefoglaló feladatok

Leírás

A könyv korábbi kiadása óta a hazai számvitel szabályozásában számos érdekes – bár a korábbiakhoz képest kisebb léptékű – változtatásra és pontosításra került sor. Címszavakban – a teljesség igénye nélkül – az alábbi számviteli változások kerültek beépítésre, illetve átdolgozásra a szakkönyvben.

 • Az EU jogának való megfelelés érdekében Fenntarthatósági jelentés készítése vált szükségessé az üzleti jelentés részeként Magyarországon is.
 • Bekerült az Szt.-be a szerződés elszámolási egysége fogalom, ami alapjaiban változtatta meg a projektelszámolásokat, különösen a teljesítések időpontja, időszaka tekintetében.
 • Bevezetésre került az egyedi beszámolóban is a halasztott adók elszámolásának lehetősége.
 • Ki kell mutatni a tartós tulajdoni részesedéseket az egészségügyi, kulturális, szociális intézmények tulajdonosainak, amit eddig nem szabályozott a törvény.
 • A betétdíjas göngyölegek számviteli elszámolása mellett megjelent a visszaváltási díjas termékekre vonatkozó elszámolási szabály is.
 • A Cégtörvény és az Szt. módosítása lehetővé teszi, hogy a tőkeemeléskor a változás időpontjában számoljuk el a gazdasági eseményt és nem a bejegyzéskor.
 • A pótbefizetési kötelezettség és osztaléktartozás elengedésének elszámolási szabályai biztosítják a saját tőkén belüli elszámolhatóságot a korábbi eredményágon történő elszámolásokkal szemben.
 • Számos tranzakció nettósításra került az elszámolási szabályokban, így az eredeti követelés értékesítése, a tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítésének elszámolása.

A felsoroltakon kívül több kisebb, pontosítást szolgáló módosításra is sor került a törvényben, amelyek ismertetését a könyv egyes részeiben tételesen bemutatják a szerzők.

A könyv fő témakörei:

 1. A számviteli törvény áttekintése
 2. Mérleg 
 3. Eredménykimutatás
 4. Ellenőrzések számvitele
 5. Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló
 6. Összefoglaló feladatok

 

További információk

Kiadás éve

2024. április

Kiadó

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft.

Szerzők

Dr. Adorján Csaba, Dr. Róth József, Dr. Veit József, Prof. Dr. Lukács János

Oldalszám

613

Nyilvantartási kód

K8785/24

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési tájékoztató.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM