ADÓELLENŐRZÉSI ISMERETEK

6 930 Ft

A könyv az ellenőrzési rendszer intézményeinek bemutatását követően a hatósági ellenőrzések általános szabályait, az adóhatóságok és adózó „játékszabályait” teljes mélységben veszi górcső alá, betekintést adva a nemzetközi ellenőrzések színfalai mögé is. A hatósági eljárások részletes elemzését követően a könyv sorra veszi a NAV ellenőrzési módszereit és tapasztalatait az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a társasági adó, valamint a járulékok mellett a környezetvédelmi hozzájárulás, jövedéki adó területein is. Nem maradhatott ki az EKÁER ellenőrzési fókuszpontok és tapasztalatok megismertetése sem.

Szerzők: Dr. Bokor Csaba – Horváth Gábor – Dr. Kovács Ferenc – Prof. Dr. Lentner Csaba – Dr. Messzi-Szabó Richárd Jenő  Dr. Kovács Attila

Lektorok: Dr. Herich György – Prof. Dr. Kovács Árpád – Dr. Novotni Attila – Rabb Andrea 

Fő témakörök:

  • A magyar államháztartás és adóügyi ellenőrzések intézményi keretei
  • Az adóhatósági ellenőrzések általános szabályai
  • Ellenőrzések nemzetközi relációban
  • Hatósági eljárások
  • NAV ellenőrzések
  • Önkormányzati adóhatósági ellenőrzés
  • Adóvégrehajtás

Leírás

A PENTA UNIÓ Zrt. által korábban kiadott Adóellenőrzés c. könyv elsősorban az adótanácsadók számára készült, de a pénzügyi-számviteli területen dolgozók körében is nagy népszerűségre tett szert.

Az elmúlt időszak változásai, tapasztalatai alapján léptünk egyet előre és a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete támogatásával az okleveles adószakértő képzés számára is alkalmas, teljesen új megközelítésű és aktualizált tartalmú, hiánypótló kiadványt, az Adóellenőrzési ismeretek c. könyvet készítettük el a szakma számára.

A kiadvány elsősorban az Okleveles Adószakértő képzés résztvevőinek kíván segítséget nyújtani abban, hogy az adózási ismeretek csúcsát jelentő szakmát elsajátítsák, a vizsgákat sikeresen teljesítsék. Ugyanakkor hasznos lehet a kiadvány minden olyan számviteli, gazdasági, adózással foglalkozó, illetve jogi szolgáltatásokat nyújtó szakembernek, aki – akár munkája miatt, akár csak érdeklődésből – kíváncsi arra, hogy amennyiben az adóhatóság egy eljárást indít, milyen szabályok szerint járhat el, illetve az adózókat milyen jogosultságok illetik meg.

A könyv az ellenőrzési rendszer intézményeinek bemutatását követően a hatósági ellenőrzések általános szabályait, az adóhatóságok és adózó „játékszabályait” teljes mélységben veszi górcső alá, betekintést adva a nemzetközi ellenőrzések színfalai mögé is.

A hatósági eljárások részletes elemzését követően a könyv sorra veszi a NAV ellenőrzési módszereit és tapasztalatait az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a társasági adó, valamint a járulékok mellett a környezetvédelmi hozzájárulás, jövedéki adó területein is. Nem maradhatott ki az EKÁER ellenőrzési fókuszpontok és tapasztalatok megismertetése sem.

A teljeskörű felkészüléshez elkerülhetetlen az önkormányzati ellenőrzési rendszer és ellenőrzési tapasztalatok megismerése, amelyre nagy hangsúlyt helyez a kiadvány.

A könyv ezzel felöleli a hatósági ellenőrzések teljes spektrumát, illetve az adóellenőrzést megelőző kiválasztási folyamatokat, az azt követő hatósági, illetve végrehajtási eljárásokat.

A kiadvány fontos erénye, hogy nemcsak részletezi az adóhatósági ellenőrzés egyes típusait, hanem betekintést enged néhány „kulisszatitokba” is. Bemutatja az adóhatósági tapasztalatok alapján az egyes adónemek ellenőrzésekor tapasztalt leggyakoribb megállapítások területeit, lehetőséget adva az olvasó számára a saját gyakorlatának ellenőrzéséhez, önrevíziójához.

A könyv szerzői és lektorai a területen nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek, amellyel a tartalom hitelességét, naprakészségét biztosítottuk.

Bízunk benne, hogy a könyv segítséget ad a szakembereknek a „misztikusnak tűnő” adóhatósági ellenőrzéseket övező kérdések megválaszolásában, az ellenőrzésre történő sikeres felkészüléshez, az önellenőrzéshez, az adómorál fejlesztéséhez.

 

További információk

Kiadás éve

2023

Kiadó

PENTA UNIÓ Zrt.

Szerzők

Dr. Bokor Csaba, Dr. Kovács Attila, Dr. Kovács Ferenc, Dr. Messzi-Szabó Richárd Jenő, Horváth Gábor, Prof. Dr. Lentner Csaba

Oldalszám

296

Nyilvantartási kód

9938/23

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési tájékoztató.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM