A civil szervezetek alapító okirata, alapszabálya…

1 450 Ft

A civil szervezetek alapító okirata, alapszabálya, működésük alapjai, tipikus és atipikus foglalkoztatási formái…

Cikkszám: ISBN 9786155249433 Kategóriák: ,

Leírás

A PENTA UNIÓ kiadványa a civil szervezetek létesítésével, működésük alapjaival valamint tipikus és atipikus foglalkoztatási formáival foglalkozik egy civil szervezeteket könyvelő, gyakorlati szakember szemüvegén keresztül.

A kiadvány első fejezete a civil szervezetek alapító okiratával, alapszabályával kapcsolatos kérdésekre ad választ, amely aligha lehetne aktuálisabb, tekintettel arra, hogy a civil szervezetek számára előírt létesítő okiratok új Ptk. szerinti módosításának végső törvényi határideje 2017. március 15.

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2017. március 14. napjáig kell ezzel összefüggésben változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni a bíróságon. A kiadvány bemutatja a létesítő okirat kötelező módosítási pontjait, illetve olyan opcionális módosítási lehetőségekre is tippeket kaphatunk, amelyeket hasznos lehet átgondolni, ha már létesítő okirat módosítás elé néz a civil szervezet.

A második fejezet a civil szervezetek működési alapjaira fókuszál, amelynek középpontjában szintén az alapító okirat illetve alapszabály áll. Praktikus tanácsokat kaphatunk a cél szerinti tevékenység meghatározására vonatkozóan, illetve a közhasznú tevékenység és a közhasznú státusz közötti különbségek is egyértelműen tisztázásra kerülnek.

Bár nem civil szervezet, nem alapítvány és nem is egyesület, de mégis szót ejtünk a nonprofit gazdasági társaságok alapító okirat, társasági szerződés szabályairól is, különös tekintettel a korlátolt felelősségű társaságokra, amelyeknél még a jegyzett tőke felemelése is a megoldandó feladatok között szerepel.

A harmadik fejezet a civil szervezetek tipikus és atipikus foglalkoztatási formáit, azok létesítésének módját, kötelező számviteli és adózási kérdései járja körbe.

Ajánljuk ezt a kiadványt valamennyi civil szervezet vezetőjének, könyvelőjének, abban bízva, hogy a benne található gyakorlatias megközelítésű, hasznos információkkal még könnyebbé tehetjük mindennapi munkájukat!

További információk

Kiadás éve

2016

Kiadó

PENTA UNIÓ Zrt.

Nyilvantartási kód

9433/2016

Oldalszám

51

Szerzők

Suller Kriszta